Wentellagers

Vorige Start Omhoog Volgende

Loopvlakken
Wrijving
Slijtage
Materiaaleisen
Huidig Materiaal
Productieproces
Faalgedrag
Extern falen

Wentellagers, soms een klein onderdeeltje van een apparaat soms zeer groot. We vinden ze in de harde schijf van een computer en in auto's of verzin maar iets anders. Ze hebben als taak om gedurende de technische levensduur van het apparaat alles, letterlijk, op rolletjes te laten verlopen.

In dit stukje een gedeelte van een rapport, wat het faalgedrag van een wentellager bestudeerd wordt,  wat gemaakt is tijdens m'n studie. 

Wat gebeurt er in een wentellager.

In het rapport wordt gekeken naar een lager in een pomp waarbij het lager de krachten die op de pompas werken dient op te vangen. Het lager is reeds vele malen in elkaar gedraaid. De behandeling van de pomp ontbreekt maar er is een juiste lagerkeuze gemaakt op basis van de berekeningen aan de pomp.

In het geval van deze pomp moeten de krachten die op de pompas werken via het lager doorgegeven worden aan het lagerhuis die dan de nodige reactiekracht levert. Het lager zorgt er dan voor dat dit alles met zo weinig mogelijk wrijving en slijtage gebeurd. Wrijving is onwenselijk daar dit een mechanisch verlies teweeg brengt, wrijving wordt omgezet in warmte die weer voor andere complicaties kan leiden, slijtage moet voorkomen worden daar dit de levensduur van het lager beļnvloed.

Als we nu een wentellager goed bekijken zien we dat deze bestaat uit een binnen- en buitenring, diverse wentellichamen en een kooi om deze lichamen op hun plaats te houden. Daar waar de wentellichamen over de loopbanen van de ringen wentelen heeft men loopvlakken die niet op elkaar passen, contraforme loopvlakken, en de lichamen zitten in de kooi dus hier heeft men op elkaar passende loopvlakken, conforme loopvlakken. Om nu goed te kunnen begrijpen wat er gebeurd in een wentellager zullen enkele zaken onder de loep nemen. Uit deze beschouwingen zullen tevens punten t.a.v. materiaal- en proceskeuze naar voren komen.

 

Hengstman © 2000-2004.
Bij problemen met of vragen over dit web kunt u contact opnemen met [mail].
Laatst bijgewerkt: 25 januari 2004.