Techniek

Vorige Start Volgende

Ruimte
Wentellagers
Zuurstof

Techniek heeft iets facinerends, het omvat vele faceten en is alom aanwezig rond om ons heen. Techniek is het creatief omgaan met de middelen van onze omgeving in de hoop dat deze omgeving een betere plaats voor ons wordt. Ten minste dit lijkt mij een een aardige defintie van techniek.

'Techniek' komt uit het  Grieks 'techne' en had in beginsel de betekenis van een doelgerichte manier van doen of methode van handelen. Pas in tweede instantie werd de betekenis ervan uitgebreid tot de materiŽle middelen die men daarbij gebruikte. Het begrip techniek wordt nog vaak bebruikt  in zin van de orginele betekenis. Denk aan voetbaltechniek, erotische techniek of de techniek van een arbeider, dan wordt daarmee bedoeld de manier waarop deze handelingen worden uitgevoerd en de efficiŽntie, bekwaamheid of virtuositeit waarmee dat wordt gedaan.

Het is verder afgeleid  van het Griekse woord technikos  (kunstig, kunstmatig). Hetgeen inhoudt dat techniek een verzameling creatieve uitingen van de mens is waardoor hij zich van middelen weet te voorzien waarmee hij zijn bestaan kan veraangenamen en zich kan weren tegen al hetgeen dit bestaan bedreigt.

Nu liggen techniek en technoligie niet zo ver van elkaar. Technologie komt van het Griekse woord technologia (wetenschap van de kunstvaardigheid). Technologie is een systematische behandeling of studie van een bepaald onderwerp.

Middels deze pagina's enige zaken die mij persoonlijk interesseren dan wel waar beroepsmatig eens wat in is uitgezocht.

Hengstman © 2000-2004.
Bij problemen met of vragen over dit web kunt u contact opnemen met [mail].
Laatst bijgewerkt: 25 januari 2004.