Academie

Vorige Start Volgende


Academie CVW

Menigeen denkt dat je een academici dient te zijn om wat van astronomie te kunnen begrijpen. Maar het tegendeel is waar, er zijn vele amateur astronomen (zoek maar eens op het Internet) en mensen met een grote interesse in astronomie. 

Wel aardig om te weten is waar het woord academie vandaan komt. Het woord (in z'n huidige betekenis) stamt van enige eeuwen voor onze jaartelling. 

In een tuin die Academie werd genoemd (naar de Griekse held Academus die er begraven lag) stichtte Plato in 387 v.C. zijn beroemd geworden school, die al snel de naam van de tuin kreeg; de eerste universiteit ter wereld. Leerlingen konden daar gratis zijn lessen in filosofie, wiskunde en gymnastiek volgen (één van die leerlingen zou later zelf beroemd worden: Aristoteles). Plato’s academie bleef meer dan 900 jaar bestaan, tot de Romeinse keizer Justinianus de school uiteindelijk in 526 n.C. sloot.

Ook de tekst "DAT NIEMAND HIER ZONDER KENNIS VAN DE WISKUNDE BINNENGA" is een bekende kreet van deze academie.

Maar van deze kreet  trekken we ons niets van aan, en wanneer u echt wat meer wilt weten kunt u natuurlijk uw licht opdoen middels Internet of boeken maar een bezoek aan een sterrenwacht levert vaak meer op dan u denkt.

 

 

© 2003 Hengstman P.A..
Laatst bijgewerkt: 18 december 2003.